Streaming Audio

Streaming Audio is te verdelen in 2 groepen:

  • Streamers zonder interne opslag (die dus geen muziek op kunnen slaan)
  • Streamers met interne opslag, waarbij de muziek staat op de interne opslag.

 

De Streamers zonder interne opslag zijn meestal voorzien van een eigen D/A converter en zijn afhankelijk van een aangeleverd protocol/streams die ze af kunnen spelen. Bijvoorbeeld Squeezeserver, DLNA. Deze streams kunnen veelal door een simpele NAS gedaan worden of een PC die de hele dag aan staat. Voor zwaardere applicaties of voor grote digitale bibliotheken wordt er iets meer geëist van een server. Hiervoor heeft Majstro Audio de NASS (Netwerk Audio Storage System) ontwikkeld, dedicated om hoogwaardige audiostreams te kunnen transporteren over het netwerk tegen de best mogelijke kwaliteit.

 

De Streamers met interne opslag noemen we Musicservers. Musicservers kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden. Vaak hebben deze alleen digitale uitgangen, maar Majstro maakt ook musicservers met een interne D/A converter. Dan zit alle gemak ik één verpakking.

 

Vanuit klankmatig perspectief is de versie met interne opslag, en zonder ingebouwde DA Converter de beste optie. Ook kan de DA Converter niet verouderen, want deze is immers extern en kan indien gewenst makkelijk voor een andere gewisseld worden. Het vereist wel extra kabels en een plek in het stereomeubel.

 

Op de markt zijn vele spelers beschikbaar, de ene wat beter dan de andere, maar als echte High End Audio oplossing vallen vele merken gewoon tegen. Klankmatig hooguit redelijk, en qua bediening sterk tegenvallend.

 

Majstro Audio bouwt de meest veelzijdige streamers op de markt, met de simpelste bediening en met de best mogelijke weergave kwaliteit.

 

Beter by design

Het zijn niet alleen de bits

Een van de goede dingen van digitale is dat zelfs als het digitale signaal niet in perfecte vorm wordt overgedragen, de bits kan meestal nog nauwkeurig worden gelezen. Het probleem voor digitale audio is dat alleen het lezen van de bitperfect niet genoeg is. In het weergavesysteem is ook tijd-gevoelige en tijdsdomein vervorming van het signaal aanwezig en wordt meestal aangeduid als jitter. Het concept van jitter en tijd-domein vervorming wordt echter vaak verkeerd geïnterpreteerd. Vaak wordt aangenomen dat we dan betere klokken nodig hebben om dit te onderdrukken. Maar de echte dader is ruis in het digitale signaal.

Bits bestaan niet in fysieke vorm, ze zijn slechts een concept. Wat bestaat is een digitaal signaal in de vorm van een elektrische golf of knipperlicht. Dit is slechts een weergave van de bits informatie. De primaire oorzaak van jitter in high-end audio is interferentie met het digitale signaal. Hierdoor het te moeilijk voor de signaalontvanger om bitperfecte timing te herkennen en is het verdraaien van de klok data snel gebeurd. Dat doet dus grote afbreuk aan het signaal. Het heeft geen zin om de klokken te verbeteren als de signaaloverdracht wordt verstoord door elektronische ruis. Te vaak wordt aangenomen dat chips perfect werken. De realiteit echter is dat de prestaties verslechteren wanneer je ze harder laat werken. Voed de chips een schoon signaal (en schone energie) en ze beginnen aan de manier waarop je zou verwachten dat ze moeten werken.

 

Ruis vernietigt timbre

Lezen van een magnetische schijf is veel beter dan het lezen van een CD. Maar een standaard computer is een veel luidruchtiger milieu dan een CD-speler. Dit is de reden waarom veel muziek servers lang niet zo goed klinken als CD-spelers. Het is belangrijk te beseffen dat ruis effect heeft op een digitaal signaal. Er wordt vaak ten onrechte van uitgegaan dat digitale audio bestand is tegen ruis, omdat het digitale signaal niet wordt beïnvloed door ruis zoals een analoog signaal dat wel wordt.

 

Ruis in een analoog systeem is gelijk aan het scheiden van geluiden van de instrumenten en stemmen, of is een vervorming van tonen die het oor / hersensysteem aankunnen, omdat het lijkt op natuurlijke verstoringen zoals deze in de echte wereld bestaan.

 

Ruis in een digitaal signaal heeft een schadelijk effect omdat de manier waarop het geluid vertaalt wordt een vervorming van het analoge signaal heeft zoals deze in de echte wereld niet bestaat. De ruis verstoort de klok gegevens, die het geluid van de stemmen en instrumenten verstoort, en gaan deel uitmaken van het geluid wanneer dit wordt gedecodeerd naar analoog. Het belangrijkste hierin is de vervorming welke zeer vreemd is aan het oor / hersenen systeem.

 

DAC’s kunnen dit niet oplossen

DAC fabrikanten beweren altijd dat hun DAC’s jitter elimineren, maar luisterend vergelijken van digitale bronnen leggen deze leugen al snel bloot. Ook een buffer en ReClock systeem dat moet werken in near-realtime kan jitter niet elimineren. Het kan alleen jitter wijzigen of gedeeltelijk verminderen. Noise filtering is ook niet te repareren, want filters verschuiven signalen in de tijdsdimensie. Galvanische scheiding is heel nuttig om aardlussen en de zogenaamde grondruis te verwijderen, maar doet niets om de ruis al op het signaal te verminderen. Het is een handig theorie aan te nemen dat DAC’s alle problemen oplossen die in een computer of musicserver ontstaan. Helaas is dat niet zo. Het ontwerp van een Majstro Audio musicerver is er op gericht om al deze problemen te elimineren zodat een DAC gewoon zijn werk kan doen in plaats van problemen op te lossen. Dat hoor je gewoon terug. De uitdaging van Majstro Audio is het drastisch verminderen van interferentie met het digitale signaal en een zo schoon mogelijk signaal aan te bieden aan de DAC. Dat is onze focus en door innovaties op dit gebied zorgen er voor dat onze muziek servers superieure geluidskwaliteit bieden.

 

Digital zoals als u dat nog niet eerder gehoord

Het resultaat zijn musicservers die digitaal gereproduceerde muziek weergeven met een solide en tastbaar natuurlijk timbre, op een manier die we alleen van analoge bronnen te krijgen.

 

Over onze designs

Denk na over de elektronica kern in een muziek-server als een set van met met elkaar verbonden computerchips, waarbij elke chip geluid genereert. Deze chips zijn onder andere de controllers voor de interne opslag disk, voeding gelijkrichters en regelgevers, verwerkingseenheden, geheugenchips, klokken, lijn drivers etc.

En dan zijn er de transformatoren, die allemaal de neiging hebben om op verschillende frequenties te trillen. En dan zijn er weerstanden thermische ruis genereren … En dan is er de lay-out van het circuit, die invloed heeft hoe ieder component kan interfereren met een ander onderdeel of met een signaal spoor of voeding spoor.

Daarenboven staat het besturingssysteem welke ook nog een voor de nodige digitale storingen kan zorgen.

 

Om een goed klinkende muziek server te produceren, is de eerste stap de software. De activiteit die de server moet doen om muziek af te spelen moet geminimaliseerd worden. Door end-to-end proces, bedoelen we hoe de digitale gegevens intern worden vervoerd, geïsoleerd en geregenereerd op de reis van opslag tot uitvoer. De tweede stap is de hardware selectie, om precies te voorzien wat nodig is, plus een beetje headroom, rekening houdend met het geluidsniveau en spectrum gegenereerd door elke onderdeel. Gebruik van slecht gekozen onderdelen zorgen er voor dat het gehele systeem in gevaar komt. Zorg voor te veel computer resources en het geluid wordt waardeloos. De derde stap is het geluidsniveau en het frequentiespectrum van ruis. Elke bijdragend deel van het systeem moet geoptimaliseerd zijn,  waarbij elke parameter optimaal afgestemd moet zijn voor maximale geluidskwaliteit. Daarom bevatten onze mainbords zo min mogelijk traditionele componenten die hier van nature verantwoordelijk voor zijn. Onze mainboard voldoen aan het moderne SoC (System on Chip) principe die een veel schoner signaal hebben dan traditionele mainbords. Ook de ontkoppeling van de interne opslag HDD is uniek te noemen en heeft grote invloed op een schone weergave omdat rumble zo goed als geëlimineerd wordt. De firmware staat op een direct connected SSD. Hierdoor vindt er geen storingsoverdracht plaats omdat deze SSD direct hardwarematig in verbinding staat met het mainbord en niet afhankelijk is van een kabel.

 

Iedere Majstro Audio server gebruikt dezelfde kern computing-technologie en elektronica. De verschillen tussen modellen zijn voornamelijk het gebruik van betere voedingen, galvanische gescheiden en geoptimaliseerde USB oplossingen, interne SATA bekabeling en SATA filtering. Zo gebruikt onze basisserver technologie die hetzelfde is als in de premium servers, maar maakt gebruik van een ultra snelle en schone schakelende voeding. In de premium lijn zitten eigen ontwikkelde lineaire voedingen met de allerbeste ripple waarden. Een zeer goede voeding is zoals het schoonmaken van de binnenkant van het raam. Een gitzwarte achtergrond een een ademende ruimte is duidelijk waar te nemen tijdens de weergave van de muziek.  Samen met geoptimaliseerde firmware die daar ook overduidelijk aan mee werkt. Onnodige processen zijn er niet zodat iedere bit geoptimaliseerd aan de uitgang terecht komt. In de Master lijn is er ook gekeken naar de allerbeste connectie tussen de opslag HDD en het mainbord zodat er bij de bron al geen storing kan ontstaan.